Jó szerencsét! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának honlapja!

    I. Fazola-Nap 

Főoldal Fel 50 ÉV Érdekességek Fotógaléria

 

Főoldal
Fel

 

 

 

I. Fazola-Nap Újmassán

  

A Kohászati Múzeum kezdeményezésére 2007. szeptember 22-én rendezték meg az újmassai műemlék kohónál az I. Fazola-Napot, melynek célja a selmeci hagyományok ápolásán túl a térségben évszázadokon át művelt ipari kultúra történeti értékeinek bemutatása, a műszaki pályák népszerűsítése, valamint a bányász-kohász-erdész társadalom összetartozásának kifejezése volt. A meghívottak és sok más érdeklődő a Fazola-vonaton érkezett a helyszínre, a kiváló hangulatú utazást a Perecesi Bányász Fúvószenekar zenéje és az egyetemi hallgatók dalai kísérték. A köszöntőket követően következett a DAM 2004 Kft. kiemelkedő munkát végzett dolgozóinak kitüntetése, majd felavatták és megáldották a kohász elődök emlékére állított és megszentelt kopjafát a Fazola-kohó mellett. Vidám percek következtek ezután, Balikó László okleveles gépészmérnököt, a miskolci Rotary Club kincstárnokát selmeci hagyományok szerint tiszteletbeli kohásszá avatták. Az újdonsült kohász indította el a Fazola-kohó „látványcsapolását”, ami egy 20 éve megszakadt hagyományt élesztett újjá.

A rendezvény látogatóit, közöttük városunk polgármesterét, Káli Sándort, és a térség országgyűlési képviselőjét, Dr. Tompa Sándort színes forgatag, látványos bemutatók fogadták. Sor került honfoglalás-kori bucavas-gyártási bemutatóra, a látogatók a Metallurgiai és Öntészeti Tanszék olvasztókemencéjénél alumínium dísztárgyakat önthettek, csengtek a kovácsok pörölyei a vízikerekes hámorban és környékén, ahol megismerhették a különleges damaszkolási eljárást is. Bemutatkoztak a miskolci fémipari képzést végző iskolák, de megfigyelhettek a látogatók többek között fazekas és fafaragó művészeket munka közben, az elkészült tárgyakat haza is vihették emlékbe. Nagy sikert aratott az egyetemi hallgatók által főzött hagyományos kohász ital, a krampampuli, amit a jeles alkalomra készült kupákba mértek. A rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a Garadna-völgyben az általános és középiskolai diákok számára meghirdetett, mintegy 10 kilométeres Fazola-túra.

A rendezvény mintegy 1500 látogatója között nagy számban voltak jelen a DAM 2004 Kft. és a Diósgyőri Öntöde Kft. vezetői és dolgozói családtagjaikkal, valamint sok egykori kohászati dolgozó, akik mindenhol ismerősökre találtak. Sokan évek óta nem találkoztak, így a programokon való részvétel mellett a legvonzóbb a büféasztalok melletti beszélgetés, barátságok felelevenítése és a közös éneklés volt. A jó hangulatú rendezvényt a Kohászati Múzeum szervezte a diósgyőri kohászati üzemek, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara, az OMBKE területi szervezete és a Rotary Club Miskolc bevonásával, Miskolc Város és több cég anyagi támogatásával. A szervezők a kedvező tapasztalatok alapján szeretnének hagyományt teremteni, a Fazola-Napot évente újra megrendezni.

Ezt írták rólunk:

bullet http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/fazola-nap-az-ujmassai
-kohonal/cn/haon-news-FCUWeb-20070922-0212029474
bullet  http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/fazolanap.mpg/viewer.html
bullet  http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/hires-kohaszok
-emlekere-rendeznek-programokat/cn/haon-news-FCUWeb-20070920-0259000066
bullet  http://www.miskolc.hu/pages/template1.aspx?id=1667236
bullet  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=200171
bullet  http://mikom.hu/news.php?extend.1522
bullet  http://www.minap.hu/archiv/index.html
bullet  http://www.nol.hu/cikk/464864/
bullet  http://www.forestpress.hu/hu/index.php?option=
content&task=view&id=9400
bullet http://www.vasasszakszervezet.hu/main.htm
bullet Túra

 

A Fazola Feszitvál fő támogatói:


Miskolc M. J. Város Önkormányzata

- Kohászati Ágazati Párbeszéd Bizottság

 

 

 

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma          Tel: (+36)46/379-375          E-mail: kohmuz@kohmuz.t-online.hu

 

 

 

A múzeum fenntartója az

 

                                               Utolsó módosítás dátuma: 2013.12.04. 11:55