Jó szerencsét! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának honlapja!

    Hírek 

Főoldal 50 ÉV Érdekességek Fotógaléria Fazola Fesztivál

 

Főoldal
Hírarchívum
Programok

 

 

 

2011. november 21.

2011. december 7-én Múzeumi információs nap a Kohászati Múzeumban! Várunk minden kedves pedagógus kollegát.

Közoktatási és múzeumpedagógiai szakemberek találkozója Miskolcon

 A Lézerpont Látványtár, az MMKM Kohászati Múzeuma és az SZNM Múzeumi Oktatási és Képzési Központ különleges, kettős helyszínen megrendezett találkozóra hívja a köznevelési, közoktatási intézmények és a múzeumok munkatársait. A 2011. december 7-én 9 órakor kezdődő szakmai nap bemutatja a Lézerpont Látványtár és a Kohászati Múzeum együttműködési perspektíváit, miközben speciális tárlatvezetéseken keresztül betekintést nyújt a kiállításokhoz kapcsolódó oktatási munkát segítő programajánlatokba. A rendezvény résztvevői a 2012. évre vonatkozó további múzeumpedagógiai programokkal is megismerkedhetnek, közöttük a Herman Ottó Emlékház kínálta lehetőségekkel valamint a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ képzéseivel, kiadványaival.

 A programkezdés helyszíne:

Lézerpont Látványtár (Miskolc, Győri kapu 57.)

 További programhelyszín:

MMKM Kohászati Múzeuma (Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 22. )

 A nap folyamán a két helyszín között a résztvevőket a megadott időpontokban különbusz szállítja.

 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezért részvételi szándékát kérjük legkésőbb december 1-ig jelezze a marosi@hermuz.hu e-mail címen.

 Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

2010.09.21.

A IV. Fazola Napokon megrendezett rajzverseny eredmény hirdetése a múzemban 2010. szeptember 27-én (hétfőn) 14 órakor lesz megtartva. Várunk minden résztvevőt!

 

2010.09.20.

A IV. Fazola-Napok eseményeit képekben itt nézhetik meg.

 

2010.09.16.

Fazola Henrik vetélkedő a Kohászati Múzeumban. A vetélkedő eredményeit itt nézhetik meg.

 

2009. június 20.

"Észak kovácsa" - múzeumunk idén is Miskolcon a Herman Ottó Múzeum Kiállítási épületében vesz részt a Múzeumok Éjszakáján.

A kelta-germán kultúrkör kovács mitológiájára épülő programon az érdeklődők megismerhetik a kelta és germán kovács isteneket és hősöket, a felnőttek mitológiai kvízjátékban vehetnek részt, a legkisebbek motívumokat festhetnek és színezhetnek ki, a nagyobb gyerekek kelta gyöngyös nyakláncot és kelta tőrt készíthetnek. mindenkit várunk szeretettel.

 

2009. június 13.

Az MMKM Kohászati Múzeuma részt vett a Berekalján megrendezett Juniálison, a legemlékezetesebb pillanatokat itt nézhetik meg.

 

 2009. június 8.

Nyertest hirdettünk!

2009. május 23-án az MMKM Kohászati Múzeumában az "Alkotó tűz virágai. Reneszánsz vasművesség." című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó tanulmányi verseny eredményei az alábbi linken elérhetők.

 

2008. június 21.

  

Idén is részt vettünk a Múzeumok Éjszakája c. programsorozaton a Herman Ottó Múzeum vendégmúzeumaként, ahol kézműves foglalkozásokkal (bányászlámpa-, drótfa készítés) és ügyességi játékkal (patkódobás) vártuk az érdeklődőket.

[file:///D:/múzeum/adatok/honlap/Webhelyek/gulya munka/photogallery/photo9961/real.htm]

 

 

2008. március 05.

Újra Fazola-Nap Újmassán

A Kohászati Múzeum  2008. szeptember 13-án rendezi meg ismét az újmassai műemlék kohónál a II. Fazola-Napot! Bővebben itt olvashat az előkészületekről.

    Egy kis ízelítőt kínálunk a Fazola-Nap programjaiból:

bullet IX. Nemzetközi Fazola Díszkovács-verseny
bullet Látványcsapolás a Fazola-kohóból
bullet Bucagyártás
bullet Vízikerekes kovácsolás
bullet Előadások, bemutatók (Ficak Színházi Nevelési Csoport, Kalamajka Bábszínház, Sebaj Színház, Vaga Banda, Zafire Tűzzsonglőr Csoport)

Tervezzük együtt ...

Szívesen fogadjuk támogató ötleteit, javaslatait, kérjük azt ossza  meg velünk, hogy minél színesebbé tehessük ezt a most már hagyományosnak mondható szeptemberi napot.

 

2008. január 1.

2008. január 1-től megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításának ingyenessége megszűnik, ugyanakkor számos kedvezmény lép életbe. A kedvezményekről és díjakról bővebben itt olvashat.

 

2007. október. 19.

Az Országos Műszaki Múzeum Massa Múzeumában életbe lépett a téli látogatási rend. A Massa Múzeum 2007. október 24-től 2008. április közepéig zárva tart. Tárlatvezetést igénylő csoportok számára előzetes telefonos egyeztetés után (46/379-375) biztosítani tudjuk a múzeumlátogatást (a tárlatvezetés díja br. 2400 Ft). A műemlék nagyolvasztó és a műemléki terület a téli zárási időszakban egyéni és csoportos látogatók számára egyaránt szabadon megtekinthető.

 

 

2007. szeptember 22.

A Kohászati Múzeum kezdeményezésére ez évben az újmassai műemlék kohónál rendezzük meg az I. Fazola-Napot, melynek célja a selmeci hagyományok ápolásán túl a térségben évszázadokon át művelt ipari kultúra történeti értékeinek bemutatása, a műszaki pályák népszerűsítése, valamint a bányász-kohász-erdész társadalom összetartozásának kifejezése.

Helyszín: Miskolc-Újmassa, Fazola-kohó

Időpont: 2007. szeptember 22.

A részletes programot a Hírarchívumban olvashatja.

 

Keressük a Fazola-család leszármazottait!

Fazola Frigyes emlékoszlopának avatása kapcsán látogatott el Miskolcra családja képviseletében Adamik János György, a Fazola-család egyik ágának leszármazottja. Porkoláb László múzeumigazgató évek óta kutatja a Fazola-család történetét a kohóalapító ősök irányából, míg Adamik János György a ma élő családtagok felől kutatta felmenőit. Mindketten holtpontra jutottak egy rokonsági szinten, mígnem a közös pontot megtalálva felfedezték, hogy ugyanazt a családfát kutatják. Adamik János György ily módon értesült családjának a Fazolákkal való rokonságáról, Porkoláb László pedig ma is élő leszármazottakat talált. A közös kutatás csupán a leszármazási ágak némelyikét tárta fel, a további rokonsági hálózat feltérképezése érdekében a múzeum honlapján folyamatosan közzé teszi a feltárt rokoni kapcsolatokat és kéri azokat, akik felmenőiket felismerni vélik, jelentkezzenek a múzeum elérhetőségein.

 

Családfa megtekinthető itt

A Fazola Feszitvál fő támogatói:


Miskolc M. J. Város Önkormányzata

- Kohászati Ágazati Párbeszéd Bizottság

 

 

 

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma          Tel: (+36)46/379-375          E-mail: kohmuz@kohmuz.t-online.hu

 

 

 

A múzeum fenntartója az

 

                                               Utolsó módosítás dátuma: 2013.12.04. 11:55