Jó szerencsét! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának honlapja!

    Hírarchívum 

Főoldal Fel 50 ÉV Érdekességek Fotógaléria Fazola Fesztivál

 

Főoldal
Fel

 

 

 

2011.05.14.

Múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal vártuk az érdeklődőket Miskolc város napján a Szinva teraszon, ahol kipróbálhatják új múzeumpedagógiai társasjátékunkat a "Fazola-ház Fantomját"!!

  

2011. 07. 25.

Kedves látogatók!

 2011. július 26-ától a múzeum szolgáltatásainak díjai módosulnak. Bővebben itt olvashatnak. Megértésüket köszönjük.

 

 

2011. április 11.

Vendégségben a "Sánta Kovácsnál"

Töltsön egy feledhetetlen napot osztályával a massák és hámorok völgyében! A játékos múzeumlátogatás és az alkotómunka öröme felejthetetlen élményt nyújt diákjai számára. Bővebben itt olvashat programunkról.

 

2011.03.07 .

Pedagógusok figyelem!

"Iskolai kirándulás 2011"
A Massa Múzeum területén, a Fazola-kohó tövében egy egész napos tanulmányi kiránduláshoz ajánlunk helyszínt. A játszva tanulás módszereivel elmélyíthetik diákjai az iskolában megszerzett tudást, az alkotó foglalkozások segítségével szórakoztatva fejlesztjük képességeiket. Bővebben itt olvashat ajánlatunkról.

2011.01.11.

Múzeumunk idén 2011. február 18-20. között részt vesz a Kocsonyafesztiválon. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényen a múzeum sátrában. Bővebb információ itt.

2011. 01. 04.

Múzeumunkban elindult a "Fazola-ház Fantomja" című programsorozat. A Fantom vár kicsiket és nagyokat egyaránt, célunk az, hogy a múzeumpedagógiai és múzeumandragógia eszközeivel minél szélesebb körben megismertessük a múzeumunkat és környezetünket. Az élményekben gazdag programcsomagok a csoportok érdeklődési és korosztálybeli sajátosságainak megfelelően vannak kialakítva, hogy minél élmény dúsabb legyen a múzeumi kalandozás.

 

2010.10.15.

Múzeumpedagógiai ajánlatunk a 2010/2011. tanévre: "Múzeum az iskolatáskában" a miskolci általános iskolások részére. A részletes program itt olvasható.

 

2010. 09.21.

„50 év, 50 kép” c. időszaki fotókiállításunk a múzeum 50 éves fennállásának legemlékezetesebb pillanatai mutatja be. A tárlat hétfő kivételével mindennap 10-17 óráig látogatható.

 

 

Befejeződött az MMKM Kohászati Múzeumának külső felújítása.

 

Nyári tábor az MMKM Kohászati Múzeumában! 
A képre kattintva megtekinthetik a tábor legemlékezetesebb pillanatait.

 

"A sánta kovács"

Megjelent az első múzeumpedagógiai kiadványunk, mely a mitológiai kovács életébe enged bepillantást. A csomag használói előtt feltárul a mesék és a mítoszok világa, ezek tükrében ismerhetik meg a kovácsok régi, titokzatos és fáradságos mesterségét.

A múzeumpedagógiai ajánlatunkról a képre kattintva olvashat bővebben.

 

 

 

2010. július 11.

Nyári tábor az MMKM Kohászati Múzeumában!

 A Kohászati Múzeumban kísérleti régészeti tábort szervezünk, ahol Árpád-kori vasolvasztást szeretnénk rekonstruálni a táborvezető régész irányításával. A résztvevők számára a tábor teljesen ingyenes, ebédet biztosítunk és a miskolci helyi közlekedésről is gondoskodunk. A tábor napközbeni elfoglaltságot jelentene 8-16 óráig, a résztvevőknek vállalniuk kell fizikai munkát.
Tábor időtartama: 2010. augusztus 2-6

Korosztály: 13-17 éves diákok
Jelentkezési határidő: 2010. július 11.
Jelentkezni lehet:
e-mail:
kohmuz@gmail.com
A jelentkezésről és a táborról bővebb információ Ágoston Katalintól kérhető

 

2010. június 19.

A hétvégén ismét Múzeumok Éjszakája (június 19. - szombat), ahol kicsik és nagyok megismerhetik a hámorkovácsok mindennapjait!
A program a céhes kézművesek mindennapjaiba enged bepillantást a drámapedagógia eszközeinek segítségével. A résztvevők belecsöppennek a mesterré válásnak abba a fázisába, amikor a több éves inaskodás és tanulás után a céhlegények megkapják vándorkönyvüket és vándorlásra indulnak a Herman Ottó Múzeum Képtárban. Vándorkönyvükbe bejegyzik a kapott feladat megoldását és mesterremeket (rajzot) készítenek. A remeklést követően a nyitott céhláda fölött leteszik a mesterek esküjét. Az új mestereket bevezetik a céhkönyvbe és megkapják mesterlevelüket. A mesterré avatást a „mestervacsora” zárja, ahol az új mesterek jelképesen megvendégelik a régi céhtagokat
Várunk minden érdeklődőt!
Helyszín:Herman Ottó Múzeum központi épülete Miskolcon, a Görgey utcában. A programok 18 órától kezdődnek.
További információk: www.muzeumokejszakaja.hu

 

2008. szeptember 12-14.

II. Fazola-nap a Reneszánsz jegyében

2008. szeptember 12-14-én rendezi meg a Kohászati Múzeum  és a Rotry Club a II. Fazola-Napokat az újmassai műemlék kohónál! Célunk a selmeci hagyományok ápolásán túl a térségben évszázadokon át művelt ipari kultúra történeti értékeinek bemutatása, a műszaki pályák népszerűsítése, valamint a bányász-kohász-erdész társadalom összetartozásának kifejezése.

 Bővebben itt olvashat az előkészületekről.

    Egy kis ízelítőt kínálunk a programjainkból:

bulletVIII. Nemzetközi Fazola Díszkovács-verseny
bullet Látványcsapolás a Fazola-kohóból
bullet Bucagyártás
bullet Vízikerekes kovácsolás
bullet Előadások, bemutatók (Ficak Színházi Nevelési Csoport, Kalamajka Bábszínház, Sebaj Színház, Vaga Banda, Zafire Tűzzsonglőr Csoport)

2007. 06. 27.

Idén a mi múzeumunk is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája című fergeteges programsorozatba, a Herman Ottó Múzeum vendégmúzeumaként, Miskolc belvárosában. Programjaink nagyon sikeresek és látogatottak voltak. Különösen a marcipánrózsa készítés, ami még éjfél után is vonzotta a sátrunkba az embereket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

A krampampuli kóstolás volt a fő attrakció, ahol bárki megkóstolhatta ezt a hagyományos bányász-kohász-erdész italt, ami a helyszínen készült egy hatalmas üstben. Emellett, még ki lehetett próbálni egy középkorból eredeztethető játékot a Quoit-ot (patkódobálást) egészen sötétedésig. Az este nagyon vidám hangulatban telt. A játékos foglalkozások mellett az érdeklődők díszkovács bemutatót is láthattak.

 

2006. 11. 12.

Az Országos Műszaki Múzeum Massa Múzeumában életbe lépett a téli látogatási rend. A múzeumot 2006. november 12-től 2007. március 12-ig kizárólag csoportok látogathatják  időpont egyeztetése esetén. A műemlék nagyolvasztó egyéni látogatók számára télen is megtekinthető.

 

2006. 08. 12.

2006. júliusától folytatódtak az újmassai műemlék nagyolvasztó ("Őskohó") támfalának megerősítési munkái. Az ötvenes években újjáépített kohó és a hozzá kapcsolódó támfalak kövei az elmúlt évtizedekben sok helyen kilazultak, leomlottak, a műemlék balesetveszélyessé vált. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság beruházásában 2004. folyamán a legkomolyabb károkat sikerült elhárítani, azonban a balesetveszélyes állapotot nem sikerült teljes mértékben megszüntetni. A felújítás második ütemében szeptember végére elkészült a meglévő támfal megerősítése, teljes felújítása és a műemléki környezet rendezése.

 

2006. 06. 07.

2006. június 3-án került sor Fazola Frigyes emlékoszlopának avatására a Kohászati Múzeum nyugati oldalán fekvő parkban. Az öntöttvas oszlop a Rotary Club Miskolc kezdeményezésére Miskolc Város Önkormányzatának támogatásával készült Diósgyőrben.  Fazola Frigyes a gyáralapító Fazola Henrik fia, bányakutató, gyárvezető, nevéhez fűződik a diósgyőr-hámori vasmű fejlesztése, az acélgyártás meghonosítása, a hámori tógát és az újmassai nagyolvasztó építése. Ismeretlen helyen nyugszik, ezért díszsírhely helyett emlékoszlop állítását határozták el a szervezők. Az avatási ünnepségen részt vett a Fazola-család egyik leszármazottja, Adamik János György is.

 

2005. 09. 23.

Az Országos Műszaki Múzeum Kohászati Múzeumában 2005 október 26-án 10.00 órakor kezdődik a múzeum új időszaki kiállításának megnyitója. A vendégeket Kócziánné Dr. Szentpéteri Erzsébet, az Országos Műszaki Múzeum főigazgatója köszönti, az „Alkotó kohászok” című tárlatot Dr. Herendi Rezső, nyugalmazott gyárigazgató nyitja meg. A kiállítás megnyitását követően avatják fel a múzeum új cégérét és Kiszely Gyula technikatörténész emléktábláját, valamint üzembe helyezik a felújított blokkolóórát, ami a földszinti előtérben fogadja a látogatókat.

 

2005. 06. 10. 

Fazola Henrik születésének 275. évfordulóján a Rotary Club Miskolc kezdeményezésére és szervezésében méltó emlékmű avatására került sor 2005. június 4-én, Miskolcon a felsőhámori temetőben. Az öt éve újra megalakult klub –a mozgássérülteket segítő jótékonysági tevékenysége mellett- a megalakulásától kezdődően minden évben díszkovács-versenyt rendez abból a célból, hogy elősegítse a díszkovácsmesterség elismertségét, és emléket állítson Fazola Henriknek, a világszerte ismert kovácsmesternek, a diósgyőr-hámori vasmű alapítójának.  Az idei verseny keretében, a bányászhimnusz elhangzása után Porkoláb László, a Kohászati Múzeum igazgatója ismertette és méltatta Fazola életútját, majd Káli Sándor Miskolc polgármestere és Balikó László a klub elmúlt évi elnöke leplezte le Seregi György kovácsművész által készített emlékművet.

Az emlékmű felszentelése után a Rotary Club Miskolc nevében Dr Tóth Lajos Attila és Gémes Zoltán, a Kohászati Múzeum nevében Porkoláb László és Gulya István, a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Mérnökkamara képviseletében Holló Csaba, a Rotary Club Miskolc-Tapolca nevében Gulyás István és Vilimszky Zoltán helyezte el az emlékezés koszorúit, majd a kohász himnusz hangjaival fejeződött be az emlékműavató ünnepség.

 A Rotary Club Miskolc, a Kohászati Múzeum, valamint az OMBKE Egyetemi Osztálya közösen vállalt védnökséget az emlékmű gondozása felett.

 

2005. 05. 12.

2005. június 4-én 15 órakor az OMM Kohászati Múzeuma és a miskolci Rotary Club szervezésében kerül sor a diósgyőri kohászat alapítójának, Fazola Henrik emlékművének avatására a Miskolc-felsőhámori temetőben. A diósgyőri kohászat alapítójának eredeti sírhelye ismeretlen lévén, a kohász szakma képviselői jelképes sírhelyet készíttettek a temetőben, melyet most Miskolc Város Önkormányzatának támogatásával méltó emlékművel egészítenek ki.

Ugyanezen a napon 14 órakor kerül sorra a múzeum akadálymentesítési programjának során elkészült rámpa és bejárat felavatására és használatba vételére. A program résztvevőit bányász fúvószenekar kíséri a temetőig, az emlékmű avatására.

 

A Fazola Feszitvál fő támogatói:


Miskolc M. J. Város Önkormányzata

- Kohászati Ágazati Párbeszéd Bizottság

 

 

 

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma          Tel: (+36)46/379-375          E-mail: kohmuz@kohmuz.t-online.hu

 

 

 

A múzeum fenntartója az

 

                                               Utolsó módosítás dátuma: 2013.12.04. 11:55