Jó szerencsét! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának honlapja!

    Fazola Lénárd 

Főoldal Fel 50 ÉV Érdekességek Fotógaléria Fazola Fesztivál

 

Főoldal
Fel

 

 

 

Fazola Lénárd (1737-1805)

Fazola Henrik öccse, Lénárd szintén bátyja mesterségét folytatta. Miután Henrik minden energiáját a bányakutatásokra és a vasmű szervezésére kívánta fordítani, szüksége volt egy megfelelő műhelyvezetőre, ezért 1768-ban Egerbe hívta öccsét.
Lénárd hamar beilleszkedett, céhtag és egri polgár lett, majd családot alapított. Átvette a műhely irányítását és megőrizte a megrendelők Henrik idejében megszolgált bizalmát. Legfontosabb ügyfele továbbra is a püspökség volt, számos templom, plébánia, uradalmi épület lakatos munkáival bízták meg. Kiemelkedő munkái az egri püspöki palota kapui és erkélyrácsai, az Érsekkert kapui és a Líceum csillagvizsgáló tornyának forgó kupolája. Lénárd műhelye készítette a Líceum összes lakatos munkáját, de számos más megrendelő részére is dolgozott.

A művészettörténeti szakirodalom Henriknél jóval szerényebb képességű mesterként tartja számon, ami több szempontból is vitatható. Lénárd munkáit már nem a pompakedvelő gróf Barkóczy Ferenc egri püspök, hanem utóda, a puritán Eszterházy Károly rendelte meg, aki nem engedte a művészi szárnyalást, mint elődje. A csillagvizsgáló kupola elkészítése is magas szintű mesterségbeli tudásról árulkodik, így Lénárdot mindenképpen bátyja munkájának méltó folytatójaként értékelhetjük.

Lénárd hosszú, munkával teli évtizedek után 1805-ben hunyt el Egerben. Egyetlen fia, János nem folytatta apja mesterségét, így megszűnt a Henrik által alapított műhely tevékenysége is. János gyermekei fiatalon elhunytak, így a 19. század derekára Lénárd ágán kihalt a Fazola-család.

A Fazola Feszitvál fő támogatói:


Miskolc M. J. Város Önkormányzata

- Kohászati Ágazati Párbeszéd Bizottság

 

 

 

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma          Tel: (+36)46/379-375          E-mail: kohmuz@kohmuz.t-online.hu

 

 

 

A múzeum fenntartója az

 

                                               Utolsó módosítás dátuma: 2013.12.04. 11:55