Jó szerencsét! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának honlapja!

    Fazola Frigyes 

Főoldal Fel 50 ÉV Érdekességek Fotógaléria Fazola Fesztivál

 

Főoldal
Fel

 

 

 

Fazola Frigyes (1774-1849)

Fazola Henrik özvegye évi 200 Ft. nyugdíjból szűkös viszonyok közepette nevelte föl két gyermekét. Fazola Frigyest – atyjára való tekintettel - 1793-ban fölvették a selmecbányai bányászati akadémiára. Tanulmányai végeztével a stájer és karinthiai vas és acélgyárakban megszerezte az acélgyártáshoz szükséges szakismereteket. 25 évesen már a diósgyőri vasmű sáfára, majd ellenőre, később pedig helyettes igazgatója lesz. A vasfinomításban kiváló eredményeket ért el, megindította Diósgyőrben a tégelyacélgyártást. Speciális tanulmányokat folytatott aziránt, hogy a magyar vasból olyan acélt tudjon előállítani, mint amilyen az Európa-szerte legjobbnak ismert angol acél.

Diósgyőr térségében bányakutatásokat végez, a feltárt kőszénnel eredményes cementacél-gyártási kísérletekbe kezd. Az elhanyagolt diósgyőri vasgyárat erőfeszítései és kezdeményezései árán olyan állapotba hozta, hogy nemcsak az apjától átvett kincstári tartozásokat fizette vissza teljes mértékben, hanem a magántartozásokból is sok ezret törlesztett. 1809-től országos hivatalt is kapott, az alsó-magyarországi bányakerület vasgyári felügyeletével bízták meg, de székhelye Diósgyőrben maradt, a diósgyőri vasgyárnak is ő lesz az igazgatója.

Az acélgyártás megteremtése után 1810-1812-ben kiépítette a hámorokat mozgató vízierő folyamatos biztosítására a hámori víztároló medencét. A hámori tó maradandó alkotás lett, nemcsak a völgy természeti szépségét emeli, hanem örök emléket állít a XVIII-XIX. század magyarországi vízépítő mérnökeinek is.

1804 és 1813 között apja kohójának helyétől távolabb új nagyolvasztó telepet épít a mai Újmassán. A kohó rekonstruált változata ma Magyarország első ipari műemlékeként a környék egyik népszerű idegenforgalmi látványossága.

1816-ban Fazola Frigyest Rhónicra helyezik, itt sem tudta elfojtani önmagában a kutató hajlamot s belevetette magát az acélgyártás megszervezésébe. Erre megfosztották állásától és távoznia kellett Rhónicról, majd rendelkezési állományba helyezték. Diósgyőr-Hámorba való visszatérése utáni időkben igen szűkös anyagi helyzetben volt. Fazola Frigyes szakmai tudását a magyar részvényesek nagyra értékelték, meghatalmazták a vasműnél való képviseletükkel. 1849-ben, 75 évesen hal meg Diósgyőrben.

A Fazola Feszitvál fő támogatói:


Miskolc M. J. Város Önkormányzata

- Kohászati Ágazati Párbeszéd Bizottság

 

 

 

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma          Tel: (+36)46/379-375          E-mail: kohmuz@kohmuz.t-online.hu

 

 

 

A múzeum fenntartója az

 

                                               Utolsó módosítás dátuma: 2013.12.04. 11:55