Jó szerencsét! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának honlapja!

    Állandó kiállítás 

Főoldal Fel 50 ÉV Érdekességek Fotógaléria Fazola Fesztivál

 

Főoldal
Fel

 

 

 

Első terem

A múzeumba belépve az első teremben találkozhatunk az 1772-ben felépült ómassai kohó profilrajzával és makettjével. Bemutatjuk az Újmassán épült (a múzeum mellett részben ma is látható) olvasztó épületszerkezeti rajzát és a csatlakozó öntőcsarnok ácsszerkezeti rajzát is. Korabeli építési szerződések és a nagyolvasztó fúvógépének vízienergia-ellátására szolgáló forrás- és vizesárok-rendszer rajzai egészítik ki a dokumentumgyűjteményt. Az újmassai tárgyi emlékek közül itt nyersvas darabokat, salakdarabokat, közvetlenül homok- és agyagformába öntött használati tárgyakat láthatunk.

Második terem

Ebben a teremben a massai öntöttvasgyártás korai emlékeit láthatjuk (pl. nagy méretű mozsár, a tógát építésén dolgozó katonák konyhája számára öntött üst, agyagmintába öntött vaskályha). Külön érdekessége a gyűjteménynek a gyáralapító Fazola Henrik özvegyének öntöttvas sírtáblája. Megtekinthetők itt a hámorok berendezései (üllők, hámortuskó), a régi gyár korabeli látképei, dokumentumok, és egy vasverő műhely működő modellje is.

Harmadik terem

A falakon és a tárlókban helyben készült öntöttvas dísz és használati tárgyak láthatók.

Negyedik terem

Itt tekinthető meg a kézi- és a vízikerekes kovácsolás történetét szemléltető kiállítási rész, ahol az egykor használt különféle kéziszerszámokat, valamint a kasza- és kapagyártás technológiáját mutatjuk be.

A Fazola Feszitvál fő támogatói:


Miskolc M. J. Város Önkormányzata

- Kohászati Ágazati Párbeszéd Bizottság

 

 

 

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma          Tel: (+36)46/379-375          E-mail: kohmuz@kohmuz.t-online.hu

 

 

 

A múzeum fenntartója az

 

                                               Utolsó módosítás dátuma: 2013.12.04. 11:55